Van enkelglas naar isolatieglas: wat is mogelijk bij monumenten?

Bij de restauratie van oude gebouwen komen vaak vragen op over het verbeteren van de energie-efficiëntie zonder de esthetische en historische waarde van het monument aan te tasten. Een veel voorkomend vraagstuk is het overstappen van enkelglas naar isolatieglas. Maar wat is er precies mogelijk bij monumenten?

Wat is isolatieglas?

Isolatieglas, ook wel dubbel glas of HR++ glas genoemd, bestaat uit twee of meer glasplaten met daartussen een isolerende lucht- of gaslaag. Dit zorgt voor een veel betere isolatie dan enkel glas, waardoor de warmte in de winter beter binnen blijft en de warmte in de zomer buiten blijft. Bovendien heeft isolatieglas ook geluidswerende eigenschappen.

 

Wat zijn de mogelijkheden bij monumenten?

Bij monumenten kan het vervangen van enkelglas door isolatieglas een uitdaging zijn. Het is gelukkig wel mogelijk, afhankelijk van de kozijnen van het gebouw en de gestelde eisen vanuit de monumentenwacht of lokale regelgeving. 

 

1. Vacuümglas

Voor monumentale gebouwen is het vaak belangrijk om de originele uitstraling van de ramen te behouden. Standaard HR++ glas is 20 tot 25 mm dik, maar dit past niet in de monumentale ramen en kozijnen. Een goed alternatief is vacuümglas, waarbij de dikte niet meer dan 10 mm is. Het heeft dezelfde isolatiewaarde als dubbelglas en hierbij hoeven de kozijnen niet vervangen te worden. Dit zorgt ervoor dat de uitstraling van het gebouw behouden blijft, terwijl tegelijkertijd de isolatie wordt verbeterd.

 

2. Monumentaal glas

Er is speciaal isolatieglas beschikbaar dat voldoet aan de eisen voor monumenten. Dit glas heeft de isolerende eigenschappen van dubbel glas, maar is qua uiterlijk gelijk aan het oude enkel glas. Het glas kan worden vervaardigd in verschillende soorten, zoals helder glas, opaalglas of zelfs glas in verschillende kleuren, afhankelijk van de stijl van het gebouw.

 

3. Inzetten van voorzetramen

In sommige gevallen is het vervangen van het enkel glas niet toegestaan vanwege de historische waarde. In dit geval kan een voorzetraam een goede oplossing zijn. Dit is een extra raam dat aan de binnenkant van het bestaande raam wordt geplaatst. Dit zorgt voor extra isolatie zonder de originele ramen te beschadigen of te vervangen. Let hierbij wel op dat het voorzetraam nog open kan, onderhoud aan de binnenzijde van de buitengevelkozijnen is namelijk belangrijk voor het behoud van het schilderwerk.

 

Mogelijke obstakels bij isolatieglas

Hoewel er veel voordelen zijn aan het vervangen van enkelglas door isolatieglas, zijn er ook uitdagingen. De belangrijkste obstakels zijn vaak de strikte regels voor monumentale gebouwen. Het is belangrijk vooraf goed te overleggen met de gemeente en monumentenzorg om te zorgen dat de werkzaamheden voldoen aan de gestelde vereisten voor monumenten.


Het plaatsen van isolatieglas vergt vakmanschap, vandaar dat het plaatsen van isolatieglas in monumenten een grotere investering kan zijn dan het plaatsen van standaard HR++ glas. Inventariseer goed welke bedrijven beschikken over dit vakmanschap. De lijst van erkende ERM-bedrijven kan hierbij helpen.

 

Partner in vastgoedonderhoud nodig?

ESJ Vastgoedonderhoud kan hulp bieden bij het vervangen van enkelglas naar isolatieglas bij monumenten. Met onze 30 jaar ervaring in vastgoedonderhoud en monumentale restauraties, kunnen wij helpen om de juiste keuzes te maken die zowel de energie-efficiëntie verbeteren als de uitstraling van het monument respecteren. Neem contact met ons op voor advies.